Művészet & Divat

Mert a tehetség kevés. Az értelem is kevés. A műveltség is kevés ahhoz, hogy valaki művész legyen. Mindehhez végzet kell, melyet nem lehet félreérteni, s melyet semmiféle emberi erő vagy szándék nem tud megmásítani.

                                      Általános ismertetés

 Mi a desing?

  • Az ipari forradalommal lehetővé vált olyan termékek előlállítása, amelyek nemcsak hasznosak , funckcónálisak, hanem szépek is . Igy a XIX.század végén  és a XX.század elején új foglalkázás jelent meg Angliában ,Franciaországban , az Egyesült Államokban , Németországban-a desing.

    Kezdetben a háztartási cikkek külsejét díszitették ki. 1919-ben, miután Németországban Walter Gropius megalapította a Bauhaus néven ismrt képzőművészeti iskolát, felvetődőtt a tárgy formája és funkciónalitása közötti viszony kérdése.

    Városaink, a gépek , a gyárak, az utcák, a reklámok kinézése mind tagadhatatlanul magán viseli a formatervezés munkájának nyomát.

     A desing - vázlat, terv -mai megnevezés, a hasznélati cikkek kigondolásával és tervezésével kapcsolatos eljárások együttesét jelenti, beleértve az esztétikai igények kielégítését is.

  • A desing több szakterületet egyesítő  alkotó tevékenység. Összhangot teremt a használati tárgy minőségét meghatározó valamennyi tényező között, valamint a termék és a környezetét alkotó tér között

     A desing - a formatervezés - foglalkozási ággá vált, és jelenleg önálló tantárgy a művészeti oktatás keretében.

     A desingben szakosodott fogalakozási ágak jelentek meg.Ezek közül megemlítjük: a desing grafikát , a termékek formatervezését és a környezet-desingt.

                                  A desing grafika

 

       A desing alkalmazása a plakáttervezés művészetében magába foglalja az előadásokat , kulturális vagy társadalmi esememényeket népszerűsítő hirdetéseket, az új termék reklámozását elősegítő képi eszközöket, a könyvborítót és a lemezborítót, bizonyos csomagolás típusokat, címkét , rövidítést, védjelet ,márkajelt , a jelzéseket és piktogarmmokat stb. 

cola.jpg

 A képzőművészeti kifejezés és a motívum sjaátosságai közvetlen kapcsolatban  vannak , a grafikának ,,a tárgyról kell szólnia'',a tartalmáról, működéséről , arról a jelenségről, amely szükségessé tette megalkotását.

        A plakát nagy közlőerejű és hatékony képzőművészeti termék. Olyan eszköz , amelyik mind a magába foglalt szöveggel, mind pedig  a figuratív  vagy nonfiguratív kép, fotó , kollázs stb. révén  gondolatot közvetít. A plakát egyszerű és velős kell hogy legyen , alkotóelemei pedig jól láthatóak nagy távolságról:

  •  a plakátkészítés első mozzanata a gondolat vázolása kis felületen , itt jelenik meg először a téma , a szöveg és a szín
  • a célnak leginkább megfelelő vázlatot kinagyítják  a tervezett plakát méretére , és feltüntetik rajta az összes részleteket

       Hasonlóképpen keszül a könyvborító, amelyen meg kell hogy jelenjen: a szerző neve , a cím , az illusztráció , olykor feltüntetik a kiadó és a könyvsorozat nevét , ilteve rövidítését is. A lemezborítók , CD-k, audio- és videokazetták borítói a lehetőségek rendkívül széles skáláját jelentik a grafikus számára a fantázia korlátlan megnyilvánulásához, ami egyébként a reklámozandó világ : a zene és a film sajátja.             

 

            

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 1
Tegnapi: 26
Heti: 118
Havi: 614
Össz.: 119 156

Látogatottság növelés
Oldal: Formatervezés
Művészet & Divat - © 2008 - 2020 - art-fashion.hupont.hu

Ingyen weblap készítés, korlátlan tárhely és képfeltöltés, saját honlap, ingyen weblap.

Adatvédelmi Nyilatkozat

A HuPont.hu ingyen honlap látogatók száma jelen pillanatban:


X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »