Művészet & Divat

Mert a tehetség kevés. Az értelem is kevés. A műveltség is kevés ahhoz, hogy valaki művész legyen. Mindehhez végzet kell, melyet nem lehet félreérteni, s melyet semmiféle emberi erő vagy szándék nem tud megmásítani.

A varrás

       Már az ősember is ismerte a varrást. Amikor rájött arra, hogy az időjárás viszontságai ellen úgy védekezhet, ha testét beborítja az állatok szőrméjével, hamarosan megtanulta azt is, hogy a bőröket egymásoz is lehet illeszteni, erősíteni. Hosszú volt a primitív fa és csont tűből és az állati inaktól eljutni a mai varrótűig. S még hosszabb, míg rájött az ember a gépi varrás titkára. Hiszen csak a 18.század végén történik erre az első kísérlet.

        Valójában azonban csak 1846-ban készítette el az amerikai Elias Howe a mai varrógép igazi ősét. Jellemző a gyors eltejedésre, hogy az amerikai Singer gyárában 1874-ben már közel negyedmillió gép készült egyetlen év alatt. Azóta a varrógép elterjedt az egész világon, s hazánkban is nagyon sok háztartásban megtalálható.

A varrás eszköztára

          A tű a legősibb varróeszköz. Hosszú utat tett meg, míg kialakult a mai formája, anyaga, de alapjában véve ugyanazt a funkciót tölti be. A mai tűk acélból készülnek, felső, vastagabb végükön kerek, vagy hosszúkás lyuk van. Háromféle hosszúságban és 1-12 számmal jelzett vastagságban kaphatók. Érdemes belőle egy teljes készletet beszerezni. A vastagabb tűket  vászonhoz, szövethez, és a vékonyabbakat a selyemhez, vékonyabb textilekhez, ruhák felhajtásához, finom munkákhoz használjuk.

A gombostű

         A gombostű az anyagok összetűzésére használjuk. Csakis acél gombostűt, mert a dekorációs, vasból készült gombostű rozsdásodik, s eltávolíthatatlan nyomot hagy a ruhán. Kezdőknek ajánlatos az üvegfejű  gombostű; könnyebb vele dolgozni, jobban is látszik.

gombostu.jpg

A gyűszű

           Varrni csak gyűszűvel lehet. Fém vagy műanyag között lehet választani. Fontos a megfelelő méret! A középső ujjon kell használni. Segítségével a tűt könnyebben és veszélytelenül tudjuk áttolni az anyagon. Van zárt és nyitott végű gyűszű. A nyitott profiknak való, főként kosztümhöz , kabát varrásához használják. A gyűszűn lévő apró mélyedések arra szolgálnak, hogy varrás közben, amikor a gyűszűvel áttoljuk a tűt a kelmén(anyag) , az ne csússzon le róla.

gyuszu.jpg

A varrófonalak

  •  A férc a varrás előkészítésénél használatos. A kelméket rögzítjük vele ideiglenesen. Varrásra nem alkalmas, mert könnyen szakad, foszlik. A pontos munkát viszont csak férceléssel lehet, és kell előkészíteni. A fércelést minden esetben hosszabb és vastagabb tűvel végezzük. A fércet  a varrás befejezése után, de még a vasalás előtt el kell távolítani.
  •  A varrócérna igen sokféle. Mindenekelőtt másmilyen cérnát használjunk a kézi és mást a gépi varráshoz. A cérna vastagságát az anyag minősége és vastagsága, és a munka jellege határozza meg. A jó minőségű varrócérna, amely erős, rugalmas, egyenletes sodrású, igencsak meghálálja, ha nem sajnáljuk érte a kis többlet költséget.
  •  Gépselyemből is sokfélét kaphatunk, mind minőségben, mind színválasztékban. A gépselyem fényes, erős és a varrócérnánál jobban beleolvad, belesimul az anyagba. Puha kelmék varrására alkalmas.
  •  A gomblyukselyem elsősorban gomblyuk kötésére használatos, de alkalmazható a dísztűzéshez is. Vastagabb anyagoknál erőssége miatt, igen jó a gombok felvarrásához.
  • A gombfelvarró cérna vastagabb a kézi és gépi varrócérnánál, s természetesen erősebb is.

Az olló

         Kétféle olló használatos a szabó-varró munkában. Az egyik a szabász olló, ennek két pengéje különbözik egymástól: az egyik elkeskenyedő, a másik lekerekített. Szabásnál  mindig a keskeny van alul, az asztallapon, így nem mozdul el közben az anyag. A másik a kézi olló. Ezt használjuk varrás közben. Mindkét ollónál nagyon fontos, hogy éles legyen. Ezzel sok felesleges méregtől és nem kevés kártól menekülhetünk meg.

A mérőeszközök

  • A mérőszalag, amelyet méretvételnél, de a kézi és a gépi varrásnál is használunk, viaszos vászonból készül és 150 cm hosszú. Csak centiméter beosztás van rajta. Megnyúlt, agyonkopott mérőszalagot ne használjunk. Nem olyandrága, érdemes kicserélni, mert könnyen elnézhetjük a nagyon régivel a mértékeket.
  • Vonalzókra is szükségünk van. Jó ha van kéznél egy 1 m hosszú egyenes és egy derékszögűháromszögű vonalzó! Segítségükkel végezzük el a szabásminta másolását, de a ruhapróbáknál is jól használhatjuk a szoknya és ruhahosszak bejelölésénél.

A kréták

           A szabásmintának a kelmére történő átmásolásához krétát használunk. A kréta lehet zsír vagy porkréta. Zsírkrétával a jól vasalható szövetre rajzoljunk, a vékonnyabb anyagoknál porkrétát  használjunk. Ha nincs kréta kéznél, alkalmas  a helyettesítésre a jó száraz, vékonyra kopott szappan is. Fontos, hogy a pontosság érdekében a kréta jól ki legyen hegyezve, a szappannak pedig ,,éle" legyen.

A varrógép

            Felbecsülehetetlen segítséget jelent a varró munkában. A kézi varrás jelentősen kiiktatkató. Ma már vannak olyan varrógépek, amelyeken többféle művelet is elvégezhető a sima gépi varrástól a gomblyuk varrásig. Vásárláskor mindegyikhez adnak használati utasítást, ezért ezzel nem érdemes részletesebben foglalkoznunk.

         

 

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 8
Tegnapi: 26
Heti: 125
Havi: 621
Össz.: 119 163

Látogatottság növelés
Oldal: A varrás
Művészet & Divat - © 2008 - 2020 - art-fashion.hupont.hu

Ingyen weblap készítés, korlátlan tárhely és képfeltöltés, saját honlap, ingyen weblap.

Adatvédelmi Nyilatkozat

A HuPont.hu ingyen honlap látogatók száma jelen pillanatban:


X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »