Művészet & Divat

Mert a tehetség kevés. Az értelem is kevés. A műveltség is kevés ahhoz, hogy valaki művész legyen. Mindehhez végzet kell, melyet nem lehet félreérteni, s melyet semmiféle emberi erő vagy szándék nem tud megmásítani.

                                      JÓ TUDNI

...hogy a bontáshoz soha ne használjunk ollót, pengét. Mindig tűvel végezzük, felváltva a varrás egyik, majd másik oldalán. Egy kis gyajorlat után meglepő gyorsan haladunk.

...hogy bontás után mosható anyagokat ki kell mosni, a szöveteket ki kell tisztítani a cérnamaradékok eltávolítása után, és csak azután kezdjünk a szabáshoz-varráshoz.

...hogy a felhajtás nyomát könnyen eltávolíthatjuk, ha az anyag színén egy vízbe mártott gömbölyű cipőfűzőt belevasalunk a felhajtás elébe.

...hogy a gomb felvarrásakor az anyag és a gomb közé egy gyufaszálat teszünk, megfelelő hézagor kapunk, s a felvarrt gomb tartósabb marad.

...hogy jó, ha a nagy igénybevételnek kitett kabát, felöltő gombját a belső oldalon egy kisebb gombbal együtt varjuk fel: így tartósabb lesz.

...hogy ha a kifényesedett szövetet ecetes vizzel átkeféljük, majd átgőzöljük, akkor visszanyeri eredeti színét.

...hogy a szoknyát úgy hajtjuk fel, hogy előbb a régi felhajtást lebontjuk, levasaljuk, majd a vonalzó segítségével a kívánt hosszt körös-körül bejelöljük. A jelölésnél fércet húzunk, ez lesz az új felhajtás éle, amit először levasalunk, majd gombostűvel megtűzzük. Az anyag széléről 2 cm távolságra újra férceljük, majd a szélt börbehóllozuk.

...hogy a varrógép olajozása után egy tiszta rongydarabot varrjunk végig néhány percig, hogy a felesleges, vagy lecsöpögött olajat felszívja.

...hogy könnyebb cérnát a tűbe befűzni, ha a cérna végét hajlakkba, vagy gyorsan száradó ragasztóba mártjuk.

...hogyha a gombfelvarráshoz hastnált cérnát néhányszor áthúzzuk gyantán, viaszon, vagy gyertyán, a szál tartósabb lesz, s nehezebben szakad le a gomb.

...hogy a cipzár könnyebben szalad, ha bedörzsöljük grafittal (ceruzával).

...hogy a cipzár akkor is engedelmesebb lesz, ha egy darabka szappannal, vagy ha enyhén bezsírozzuk (fémcipzár esetében).

...hogy a négy lyukú gombot mindig úgy kell felvarrni, hogy a lyukpárokat külön cérnaszállal rögzítsük. Igy ha az egyik szál elszakad, a másik még tartja a gombot.

...hogyha nehezen tudunk gombot levágni az anyagról, tegyünk az anyag és a gomb közé egy fésüt, így pengével levághatjuk a gombot anélkül, hogy az anyagot esetleg bevágnánk.

...hogyha műanyagot varrunk géppel, tegyünk a varrandó felületre pergamentpapirt, így a műanyag nem gyűrődik össze, nem törik meg, varrás után pedig a pergamentpapir könnyen eltávolítható.

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 21
Tegnapi: 9
Heti: 112
Havi: 608
Össz.: 119 150

Látogatottság növelés
Oldal: Amit a varrásról jó tudni...
Művészet & Divat - © 2008 - 2020 - art-fashion.hupont.hu

Ingyen weblap készítés, korlátlan tárhely és képfeltöltés, saját honlap, ingyen weblap.

Adatvédelmi Nyilatkozat

A HuPont.hu ingyen honlap látogatók száma jelen pillanatban:


X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »